Bio

Vukan Stojanović, alias WOLFGANG S., rođen je u Beogradu u kom 1992.g., posle klasičnog muzičkog obrazovanja (klavir i klarinet), formira svoj prvi Audio/MIDI studio i počinje sa stvaralaštvom elektronske muzike.

Od 1994. je aktivan sa svoja dva muzička projekta: prvo Wolfgang S. a kasnije i Vukan.

Projekat Wolfgang S. je orijentisan ka klupskoj elektronskoj muzici (EDM), dok je drugi projekat Vukan, orijentisan ka sporijem tempu, tzv. Lounge zvuku – opuštajućim instrumentalnim Jazzy numerama sa ambijentalnom atmosferom.

Pored ovih, Vukan Stojanović  učestvuje i u drugim projektima stvarajući muziku za: film, pozorište i moderan balet, špice TV i radio emisija, Online igrice  kao i za brojne radio i TV dzinglove, reklame.

Od 1992. g. član je udruženja umetnika džez i zabavne muzike kao i član skupštine SOKOJ-a. Vukan se od 2000. g. bavi edukacijom i specijalizovan je za digitalnu Audio i Video produkciju.

U svojstvu predavača i stručnog saradnika svoje znanje prenosio je mnogim toncima, snimateljima i montažerima (RTS i VFC Zastava film) kao i u različitim edukativnim ustanovama (Akademija umetnosti Beograd, IT Academy, ITS). I danas je aktivan kao predavač specijalizovan za Adobe softvere.

Diplomirao je art menadžment u Beogradu. Vukan je u početku svog stvaralaštva eksperimentisao sa zvukom sintisajzera i kompjutera a zatim se pod pseudonimom Wolfgang S. prvi put pojavljuje na YU radiju oktobra 1994.

Već marta 1995. nastupa uživo u legendarnom beogradskom klubu Industrija. U maju iste godine Wolfgang S. objavljuje svoj debi album Uticaj Svemira (ITV MM) koji predstavlja prvo zvanično izdanje Techno muzike u tadašnjoj Jugoslaviji.

Kasnije slede brojni nastupi širom i van Srbije koji se sastoje od jedinstvenog izvođenja elektronske muzike uživo uz upotrebu elektronskih instrumenata: GrooveBox sekvencera, semplera, sintisajzera i ostalih elektronskih uređaja.

Februara 1996. Wolfgang S. postaje prvi Techno umetnik koji uživo nastupa na nacionalnoj televiziji (3K RTS, autora Dušana Kaličanina) a u septembru iste godine i na radiju B92.

Iste godine Wolfgang S. numera Fancy Street osvaja prva mesta domaćih radijskih lista na B92, Studio B (Diskomer), YU radija i dr.

Sledećih godina Wolfgang S./Vukan objavljuje svoje numere na domaćim i stranim kompilacijama i izdanjima.

Vukan 1996. g. dobija nagradu Demo of The Month od uglednog britanskog časopisa Future Music koji populariše elektronsku muziku i opremu.

Tokom dve decenije dugog rada Wolfgang S./Vukan sarađuje sa raznim umetnicima kao npr.: Bebi Dol, Madam piano, Dragoljub Đuričić, Darkwood dub, Mistakemistake, Chiq Toxiq, Foto, Mina and me i dr.

Pored sopstvene produkcije često se bavi i remiksima i editima poznatih numera. Poslednjih 15 godina konstantno uvećava svoju kolekciju Vintage sintisajzera koje koristi u svojim delima i koji ga beskonačno inspirišu.